Logo

Communicatie.net

Bureau voor online communicatie

Cash-cow van VNU zal het loodje leggen

Intermediair hoofdredacteur Ben Rogmans denkt niet dat Intermediair Online zijn weekblad zal opvreten: "Weeg deze Intermediair op uw hand en constateer dat het beter met het blad gaat dan ooit!" Het aantal pagina's dat Intermediair nummer 4 telde zegt natuurlijk niets over de overlevingskansen van het weekblad op de wat langere termijn. Het gaat goed met de Nederlandse economie, het internet staat nog in de kinderschoenen en dus floreert Intermediair.

Internet is efficiënter

Toch zal de cash-cow van VNU het loodje leggen. Gewoon omdat arbeidscommunicatie op het Net veel efficiënter verloopt: geringe distributiekosten, altijd up-to-date, mogelijkheid tot nauwkeurige afbakening van de doelgroep, enzovoort, enzovoort. Met zo'n 'krantje' is het maar behelpen. Rogmans weet dat ook heel goed; hij houdt (terecht) rekening met een fikse terugloop van het aantal personeelsadvertenties. In Adformatie, het weekblad voor reclame, marketing en media werd op 19 december jl. zelfs al melding gemaakt van omscholing van de Intermediair redacteuren: "Zij krijgen de komende jaren de gelegenheid om zich te bekwamen in online journalistiek zodat ze goede arbeidsmogelijkheden hebben, binnen of buiten VNU, mocht Intermediair inkrimpen."

Maar het wordt allemaal nog veel erger voor VNU, dat toch al niet goed lijkt te weten wat het op het internet te zoeken heeft. Ook het huidige Intermediair Online zal geen lang leven beschoren zijn. De ontwikkeling van search-engines en intelligent agents zal de digitale Intermediair weer overbodig maken.

Zoekprogramma's

Search engines of zoekprogramma's zijn grote databases waarin informatie over miljoenen (veelal) websites is samengebracht. Zo'n database is voor iedere internetgebruiker gratis doorzoekbaar. Search engines nemen dan ook een centrale plaats in op het internet. Als u op zoek bent naar een persoon, product of bedrijf, gaat u doorgaans eerst naar een zoekprogramma. Het typen van "Intermediair" in het daarvoor bestemde kader, levert een webpagina op waarmee u nog slechts één muisklik verwijderd bent van uw favoriete weekblad. Een kind kan de was doen. Althans, in theorie want de huidige zoekprogramma's kennen nogal wat tekortkomingen.

De databases zijn vaak onvolledig en verouderd en het zoeken zelf is ingewikkeld. Daardoor is het resultaat dat u op uw scherm gepresenteerd krijgt ronduit onbetrouwbaar. Dat komt ook doordat een organisatie meestal zelf verantwoordelijk is voor het aanmelden van de website bij het zoekprogramma. Dat aanmelden vereist nogal wat kennis van zaken. Als een bedrijf de eigen site bijvoorbeeld onder een verkeerde categorie aanmeldt of daarbij de verkeerde keywords hanteert zal het heel lang heel stil blijven op die website.

Daarom is clustering een goed idee. Ga naar het voorbeeld van de woonboulevards met z'n allen bij elkaar zitten. Natuurlijk kun je die vacature voor een helpdeskmedewerker op je eigen site zetten, maar niemand gaat honderden bedrijven langs om te kijken of ze een leuke baan hebben. Alleen als je de vacature op de site van Intermediair of de Volkskrant zet, weet je zeker dat het personeeltje gezien zal worden. Toch zal het in de toekomst niet meer uitmaken waar een bedrijf zijn personeelsadvertentie plaatst...

De zoekprogramma's staan nog maar aan het begin van hun ontwikkeling. Op veel universiteiten en researchinstellingen wordt hard gewerkt aan bijzonder geavanceerde, intelligente zoekmachines. De eerste, zeer bescheiden resultaten worden inmiddels zichtbaar. Het Amerikaanse Infoseek Ultra is het eerste zoekprogramma dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie en Excite is een search-engine die rekening houdt met de context. Zoeken naar een bank levert dan bijvoorbeeld ABN-AMRO (bank) en niet langer een zitmeubel (ook een bank) op.

Intelligent agents

Met de introductie van intelligent agents tenslotte zal iedereen tijdens zijn slaap het internet kunnen uitkammen. Daarmee worden de huidige search engines weer grotendeels overbodig. Een intelligent agent is in feite een maatgesneden zoekprogramma. Het is een klein stukje software dat u met een missie het internet op kunt sturen. De opdracht "zoek alle marketingvacatures op HBO-niveau in de regio Zuidoost-Brabant", zorgt ervoor dat u elke dag of elke week een actueel overzicht in uw digitale postbus krijgt.

Zo'n agent zal dus, in tegenstelling tot de huidige zoekprogramma's, wél in staat zijn om de vacatures van honderden websites te verzamelen. Daarmee komt de noodzaak voor clustering definitief te vervallen. Geen ondernemer die dan nog zal willen betalen voor een personeelsadvertentie op de site van Intermediair of de Volkskrant.


Robert Hack, communicatieadviseur Communicatie.net.
Intermediair, donderdag 20 februari 1997.