Het web kijkt terug
Een belangrijk aspect krijgt in het artikel van Rowdy Blokland onvoldoende aandacht. Het computerbestand dat het gebruikersprofiel van de websurfer bevat staat niet ergens op het internet maar op de eigen computer. Het is dan ook kinderlijk eenvoudig om je voor eens en altijd te ontdoen van nieuwsgierige webmasters: ga op zoek naar het cookies.txt (PC) of MagicCookies (Mac) bestand, open dat file met een eenvoudige teksteditor, maak het leeg en bewaar het als read-only bestand. Vanaf dat moment kan een server geen informatie meer naar dat bestand wegschrijven.
Een koekje van eigen deeg
Je kunt ook nog een stapje verder gaan en de webmaster een koekje van eigen deeg presenteren... Met het programma Junkbuster is het mogelijk om koekjes te weigeren en zelfs te vervalsen! Daarmee zet je de webserver op het verkeerde been en vist de marketingafdeling achter het (inter)net.
Betalen, of anders...
Als je op je privacy gesteld bent is het trouwens onverstandig om de e-mail functie van je browser te gebruiken. Waarom? Vorige maand ontstond op een Amerikaanse mailinglist een discussie naar aanleiding van een vraag, gesteld door een 13-jarig Rotterdams jongetje. Hij wilde weten of het mogelijk is dat een websurfer bij zijn bezoek aan een site ongemerkt (!) een e-mailtje naar de webmaster stuurt met daarin de volledige naam en het e-mail adres van die bezoeker.
Het antwoord was natuurlijk "ja" en het daarvoor benodigde script liet slechts twee dagen op zich wachten. Vanaf nu loop je dus het risico dat de webmaster van die pornografische site die je onlangs bezocht uit de school gaat klappen. Tenzij je financieel over de brug komt natuurlijk...
Je kunt ook de instellingen van je browser aanpassen: geef een fictieve naam en een niet-bestaand e-mailadres op en gebruik altijd een afzonderlijk programma voor het versturen en ontvangen van je e-mail.
Vooralsnog hoeft een websurfer zich dus (nog) niet al te veel zorgen te maken. Sterker nog, ik durf te wedden dat die Rotterdamse tiener menig webmaster heel wat slapeloze nachten kan bezorgen. Da's nou typisch internet.
Robert Hack, communicatieadviseur Communicatie.net.
Intermediair, donderdag 3 april 1997.