Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

Over hits, bits en visits

Adformatie heeft een prima website en is met recht trots op AdfoWeb. Waarmee ik maar zeggen wil dat er voldoende internetkennis aanwezig is binnen de redactie... Maar waarom word ik dan nog altijd met hits om de oren geslagen? Zoals in het interview met Van Harrewijnen en Imhoff: "E-Bay heeft nu meer dan 9 miljoen hits per dag!"

Even voor de duidelijkheid: een webserver registreert één hit wanneer er één bestand van de webserver wordt opgevraagd. In dat licht bezien zegt 9 miljoen hits mij dus helemaal niets. Eén webpagina is vrijwel zeker opgebouwd uit meerdere bestanden en genereert dus ook meerdere hits. Eén bezoeker bekijkt vaak meerdere pagina's en is zo al snel verantwoordelijk voor een stortvloed aan hits.

Toch wordt in Adformatie steeds maar weer gesuggereerd dat hits gelijk staan aan (unieke?) bezoekers. Zoals in het artikel over de Franse dagbladen. Eerst lees ik dat Les Echos (met een papieren oplage van amper 100 duizend) in februari "bijna 6,5 miljoen bezoekers" op haar site mocht verwelkomen. Vervolgens weet Adformatie mij te melden dat Le Monde (met een papieren oplage die vier keer zo groot is dan die van Les Echos) goed was voor slechts "2,3 miljoen hits".

Blijkt hieruit dat Les Echos, zoals Adformatie beweert, Le Monde ruim vóór bleef? Ben je gek! Misschien had de site van Le Monde wel veel meer bezoekers! Uit het artikel wordt dat in ieder geval niet duidelijk. Aaargh!


Robert Hack, communicatieadviseur Communicatie.net.
Intermediair, donderdag 23 maart 2000.