Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

E-mail, the only push that works

Elke werkdag ontvangen zo'n vijfduizend abonnees van de mailinglist van Cijfers.net een kort e-mailbericht met een satirisch tekstje waarin een statistisch gegeven is verwerkt. "Free publicity en naamsbekendheid voor ons bureau," legt redacteur Robert Hack uit. Hij is manager nieuwe media bij het Eindhovense Communicatie.net dat zich sinds 1995 vooral op internetcommunicatie richt.

"Wij hebben het concept van Cijfers.net aanvankelijk voor een klant ontworpen, maar die vond het niet erg geschikt voor zijn onderneming. We vonden het zonde om niets te doen met het idee, dus hebben we de handschoen zelf maar opgepakt. De lezers van de mailinglist krijgen een aardig stukje tekst: 'Just nice to know.' Met een kleine advertentie onderaan in het bericht maken we af en toe op een subtiele manier reclame voor ons bureau."

Elektronische post is een zwaar onderschat onderdeel van het internet, vindt Hack. "Er is veel aandacht voor websites met de nieuwste technieken en als het over adverteren gaat denkt men in eerste instantie aan (bij voorkeur geanimeerde) banners. Maar het effect van die banners is minimaal. Met e-mail kun je veel meer bereiken, zeker op de lange termijn. Je moet het dan wel zorgvuldig toepassen.

Nadenken over internetcommunicatie begint bij te veel ondernemingen met de vraag 'What's in it for us?' Maar de klant vraagt zich altijd eerst af: 'What's in it for me?' Het eigene aan het internet is nu juist dat het initiatief bij de klant ligt. Ik geloof in goede content als basis voor je communicatie via e-mail. Vergelijk het met televisie: je hebt eerst goede programmering nodig. Daaromheen plaats je de reclame."

[knip]


Erno Mijland.
Tijdschrift voor Multimedia, nummer 6, 2000.