Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

Meeste Nederlandse websites leiden kwijnend bestaan

Het leeuwendeel van de Nederlandse websites ligt er verlaten bij. Dat blijkt uit een onderzoek dat vorige week werd uitgevoerd door Communicatie.net, een Eindhovens bureau voor online marketingcommunicatie.

Zeven dagen lang werden de verrichtingen van bijna duizend sites gevolgd. De vijftig best bezochte websites (5 procent van alle onderzochte sites) waren verantwoordelijk voor 81 procent van het gezamenlijke internetverkeer. Gemiddeld waren elk van deze websites goed voor ongeveer 48 duizend hits per dag.

De overige 948 sites moesten het doen met gemiddeld zo'n 580 hits per dag; 336 websites (34 procent van het totaal) werden gedurende een of meer dagen van de week niet bezocht; 53 sites (5 procent van het totaal) werden tijdens het onderzoek zelfs op geen enkele dag bezocht.

Schaarste

De tegenvallende bezoekersaantallen hebben volgens Robert Hack van Communicatie.net diverse oorzaken: "Internet is een 'vrijwillig' medium. Met traditionele media als radio en televisie is het mogelijk om consumenten een boodschap 'door de strot te duwen'. Maar met het internet is dat, althans voorlopig, niet mogelijk. Dat heeft grote gevolgen voor vorm en inhoud. Veel managers realiseren zich gewoon niet dat een website echt iets te bieden moet hebben. Met de bekende marketing 'bla-bla' red je het niet op het Net."

Veel bedrijven lijken zich te verslikken in de hoeveelheid tijd en geld die nodig is voor het online en up to date houden van een website. Ook is het aantal Nederlandse sites het laatste jaar sterk toegenomen. Daarmee is tevens de onderlinge concurrentie flink gegroeid. Robert Hack: "Niet geld maar aandacht is het meest schaarse goed op het internet."


Reformatorisch Dagblad, maandag 15 januari 2001.