Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

Hoe grijp je de ongrijpbare surfer?

De ongrijpbare surfer drijft de adverteerder tot grote wanhoop. Van alle advertenties die hem worden voorgeschoteld, klikt hij gemiddeld 0,4 procent aan. En dat cijfer vertoont nog steeds een dalende lijn. Het exploiteren van een website die het van advertentie-inkomsten moet hebben, is dan ook geen vrolijke bezigheid.

[knip]

Het probleem zit veel dieper dan de verwachte laagconjunctuur voor webvertising, zegt Robert Hack van Communicatie.net, bureau voor online marketing. Anders dan voor krant en televisie is voor het internet nog geen geschikte vorm van adverteren gevonden, meent hij. De dominante online-advertentie is nog altijd de banner, het reepje reclame langs de randen van een webpagina. "De banner is eigenlijk een afgeleide van de advertentie in de krant. De site verkoopt ruimte per pixel, zoals een krant per millimeter verkoopt," aldus Hack.

Oude media als radio en tv zijn echter push-media, zegt Hack. De redactie schotelt de luisteraar of kijker een kant-en-klaar pakket voor. Zeker bij tv is het relatief gemakkelijk om de kijker een commercial door de strot te duwen. Internet daarentegen is een pull-medium. De gebruiker zelf bepaalt welke links hij aanklikt. En dat zijn doorgaans geen banners, zoals een tv-kijker ook niet uit vrije wil naar een commercial zal zappen.

De internetwereld moet derhalve op zoek naar nieuwe vormen van adverteren, die beter bij de logica van het medium passen. Zelf ziet Hack een mooie toekomst voor gesponsorde sites, die de gebruiker niet lokken met reclamekreten, maar met gespecialiseerde informatie.

[knip]

Grote bedrijven kunnen de media nu ook overslaan en zelf een interessante site bouwen. (...) Eventueel kunnen bedrijven met een advertentie in de oude media naar hun site verwijzen. Hack: "Dat zie je steeds vaker bij personeelsadvertenties. In de krant staat een kleine corporate advertentie die naar de vacatures op de site van het bedrijf verwijst."

[knip]


Peter Giesen.
De Volkskrant (Stroom), vrijdag 19 januari 2001.