Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

Nog jarenlang vieze vingers

Loop nu even naar buiten en vraag tien willekeurige voorbijgangers naar de definitie van een krant. In 9 op de 10 gevallen zult u een antwoord krijgen waarin de woorden papier en inkt een prominente rol spelen. Maar kranten hebben strikt genomen natuurlijk helemaal niets met drukpersen van doen. Een krant is een organisatie die nieuws verzamelt, weergeeft, interpreteert en distribueert en daarmee u en mij informeert en amuseert. Hoe dat gebeurt is verder niet relevant en in die betekenis van het woord heeft de krant de toekomst.

Maar de papieren krant, da's een heel ander verhaal. Die is om voor de hand liggende redenen gedoemd te verdwijnen. Het belangrijkste argument is bedrijfseconomisch: de distributie van nieuws via bedrukt papier is duur. Tot wel 70 procent van de totale productiekosten van een krant gaan op aan die distributie. Dat kan ook voor een paar eurocent: elektronisch, via netwerken zoals het internet, al dan niet draadloos.

De huidige krant is ook milieuonvriendelijk. Een beetje zaterdagkrant vreet al gauw enkele tientallen kilometers papier en dat trekt een flinke wissel op het milieu. En dan moet er door die Jonge Helden ook nog eens flink geleurd worden met al dat bedrukte papier.

Papieren kranten zijn ook onhandig. Heeft u wel eens geprobeerd om deze krant in een volle forensentrein te lezen? En baalt u ook zo van die vieze zwarte vingers na het lezen van de zaterdageditie? Nee, dan geef mij maar een moderne, elektronische versie. Altijd actueel, met de mogelijkheid tot personalisatie en dat alles uiteraard aangevuld met een archieffunctie, geluid en bewegend beeld. Toegegeven, er is nog altijd geen goed en vooral mobiel (!) elektronisch alternatief voor papier, maar dat is echt slechts een kwestie van tijd.


Robert Hack, communicatieadviseur Communicatie.net.
Trouw, zaterdag 8 februari 2003.