Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

Eindhovens project zet begraafplaatsen online

Geen leven zonder dood, ook niet op internet. De website www.begraafplaatsenonline.nl brengt nabestaanden dichter bij hun dierbaren. De site bevat vooralsnog alleen gegevens over acht begraafplaatsen in Eindhoven. Over een paar maanden moeten echter dodenakkers uit het hele land zijn opgenomen.

Begraafplaatsenonline is een initiatief van kerkenadministratiebureau Boets VOF en communicatiebureau Communicatie.net uit Eindhoven en wordt ondersteund door Kenniswijk. Bezoekers van de site kunnen de databases van de deelnemende kerkhoven doorzoeken op namen, sterfdata en grafnummers. Ook geeft de site algemene informatie over begraafplaatsen, zoals openingstijden of de naam van de beheerder. Bovendien kan gekeken worden of grafrechten verlopen zijn en hoe deze verlengd kunnen worden. De initiatiefnemers denken in een behoefte te voorzien, zowel bij nabestaanden als bij begraafplaatsen.

"Niet-algemene begraafplaatsen hebben vaak problemen om nabestaanden op te sporen, omdat ze geen gebruik meer mogen maken van gemeentebestanden", zegt Robert Hack van Communicatie.net. De nabestaanden zijn nodig om de grafrechten te betalen. Gebeurt dat niet tijdig, dan wordt een graf geruimd. "Het is natuurlijk heel vervelend als dat moet omdat de beheerders niemand kunnen vinden. We willen ze daarom een instrument geven om nabestaanden te traceren. Die weten vaak zelf niet dat grafrechten verlopen zijn."

Hack benadrukt dat de website zich nog in een experimentele fase bevindt. De komende maanden moet duidelijk worden of de site inderdaad in een behoefte voorziet. Is dat het geval, dan is het de bedoeling de site landelijk dekkend te maken en wordt de functionaliteit uitgebreid. Hack: "Maar we gaan nu eerst aan de slag met wat we hebben. In de toekomst zien we dan wel weer verder."


Binnenlandsbestuur.nl, maandag 24 januari 2005.