Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

Graven zoeken via Internet

Wie een bloemetje op het graf van een oud-oom wil leggen, maar niet precies weet waar hij ligt, hoeft niet meer de hele begraafplaats af te struinen. Even inloggen op het internet en je komt er bij de site Begraafplaatsenonline.nl ook achter.

[knip]

De nieuwe website, bedoeld voor nabestaanden en begraafplaatsbeheerders, moet de grootste verzameling Nederlandse begraafplaatsen worden. Vooralsnog doen tijdens de proeffase acht Eindhovense kerkhoven mee. Maar het communicatiebureau Communicatie.net dat samen met het kerkadministriebureau Boets VOF de site opzette, wil graag een landelijke dekking.

Een graf via internet vinden is een leuke bijkomstigheid, maar niet het hoofddoel van de dienst. Het is vooral bedoeld om nabestaanden de grafrechten tijdig te laten verlengen.

[knip]

"Vooral kerkhoven hebben moeite nabestaanden te vinden als de grafrechten zijn verlopen", zegt Robert Hack van Communicatie.net. "Vroeger kregen zij gegevens van nabestaanden van de gemeente, maar dat mag wegens de privacywet niet meer." Het gevolg is dat een nabestaande bij aankomst op een kerkhof nogal eens een leeg graf of een graf van iemand anders vindt. Dat kan heel schokkend zijn.

Tot nu toe proberen kerken nabestaanden te bereiken via huis-aan-huisbladen of door een briefje aan het graf of het prikbord van het kerkhof te plakken. "Maar als je er zelden komt, kom je daar natuurlijk niet achter", zegt Hack. Het wereldwijde web biedt dus uitkomst. Het eerste succes is al geboekt. Gisteren ontving de Parochie Strijp in Eindhoven de eerste opdracht via de website de grafrechten te verlengen.


Katja Meertens.
Algemeen Dagblad, dinsdag 25 januari 2005.