Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

Centrale database voor nabestaanden

Begin dit jaar is de site www.begraafplaatsenonline.nl van start gegaan. De site is een samenwerkingsverband van kerkenadministratiebureau Boets en communicatiebureau Communicatie.net, beide uit Eindhoven, en tot stand gekomen met subsidie van gemeente en het ministerie van Economische Zaken. Het doel van de site is nabestaanden en begraafplaatsen bij elkaar te brengen en voorkomen dat graven geruimd worden omdat rechthebbenden spoorloos zijn.

De bedoeling is dat begraafplaatsen hun database gedeeltelijk op Begraafplaatsenonline zetten; uitsluitend gegevens die (wettelijk gezien) mogen en nodig zijn voor nabestaanden om een graf te kunnen verlengen: de naam en sterfdatum van de overledene, verloopdatum van het graf, type graf, ligging van het graf. Tevens staat er wat het kost om een graf te verlengen en hoe dit gedaan kan worden. Plus de contactgegevens van de begraafplaats.

Voor begraafplaatsen is het een extra middel om rechthebbenden die 'verdwenen' zijn uit de database, omdat ze verhuisd zijn en geen nieuw adres hebben achtergelaten, te bereiken, zo menen de initiatiefnemers. Juist omdat mensen zo vaak verhuizen, is een database die vanaf elke plek in de wereld geraadpleegd kan worden een uitkomst, meent Robert Hack van Communicatie.net.

De eerste maanden doet een beperkt aantal Eindhovense begraafplaatsen mee. De eerste tekenen zijn hoopgevend, zegt Hack. Met positieve reacties van begraafplaatsen én nabestaanden. Later dit jaar kunnen ook begraafplaatsen buiten Eindhoven meedoen; zij kunnen zich nu al wel aanmelden. Hack: "We hebben niet de illusie dat we 100% van de begraafplaatsen online zullen krijgen, maar we ontvangen nu al mails van mensen die vragen waarom 'mijn begraafplaats' niet bij ons te vinden is. Onze achilleshiel is, en dat beseffen we terdege, dat veel, vooral bijzondere begraafplaatsen, vaak nog niet eens geautomatiseerd zijn. Maar wie weet is ons initiatief een stimulans dat eindelijk eens te gaan doen. Voordeel is ook dat elke begraafplaats bij ons een eigen pagina heeft, dus ook een eigen URL. Als mensen dus via Google de naam van de begraafplaats intypen, komen ze direct op de pagina van die begraafplaats uit."

Het plaatsen van een database is volgens Hack uiterst eenvoudig. "Je hebt gewoon één database, je eigen database op de begraafplaats. Je brengt daar een filter op aan, om alleen die gegevens eruit te halen die je wilt versturen, en verstuurt dat in één keer naar ons. Dat kan vanuit elk database-systeem."

[knip]


De Begraafplaats, maart 2005.