Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

In de media

Zoekmarketing is weggegooid geld

Jan Libbenga doet in zijn artikel "Zoekmarketing is nog altijd hocus pocus" (Adformatie 6) een manhaftige poging om duidelijk te maken waarom je geen cent zou moeten uitgeven aan zoekmarketing. Hulde daarvoor! Wat hij jammer genoeg niet (helemaal precies) vertelt is waaróm zoekmarketing, nu én in de toekomst, weggegooid geld is.

Zoekoptimalisatiebureaus maken sites die zo goed mogelijk zijn aangepast aan het zoekalgoritme van de zoekmachine. Maar omdat dat zoekalgoritme én geheim is én regelmatig verandert, blijven die bureaus en hun klanten altijd achter de feiten aanlopen. Het komt zelfs met enige regelmaat voor dat bedrijven helemaal uit de index van bijvoorbeeld Google worden verwijderd omdat de zoekoptimalisatiebureaus technieken gebruiken waar Google niet van gediend is.

Echt slimme marketeers maken dus websites die optimaal zijn aangepast aan hun (potentiële) klanten, aan mensen van vlees en bloed. Dat doet Google met zijn zoekmachine ook (vandaar dat steeds wisselende zoekalgoritme). Dat heeft drie belangrijke voordelen:

  1. je site staat niet alleen vandaag maar ook morgen en overmorgen hoog in de zoekresultaten;
  2. het geld dat je normaal aan zoekoptimalisatie zou uitgeven kun je nu gebruiken om de kwaliteit van je site te verbeteren;
  3. en daardoor heeft een bezoeker van je site ook reden om wat langer op je site te blijven.

Het geheim van de spindoctors bestaat dus helemaal niet. En dat ga ik nu hardmaken... Ga naar Google en geef daar in het zoekkader de wel héél erg algemene zoekterm "cijfers" in. 100 procent zeker dat bovenaan de zoekpagina een link naar de site "Cijfers liegen niet!" staat. Die site staat daar al een jaartje of tien en heeft nog nooit één cent aan zoekoptimalisatie uitgegeven. Hoe ik dat zo zeker weet? Nou uh, wij hebben die site gebouwd en daarbij hebben we ons geconcentreerd op de bezoekers, niet op de zoekmachines. Aaah, was het leven maar altijd zo simpel!


Robert Hack, communicatieadviseur Communicatie.net.
Adformatie, donderdag 14 februari 2008.