Communicatie.net
Bureau voor online communicatie

Hits, bits en visits

Weet u hoeveel bezoekers er dagelijks op uw website komen? Of doet u er, net als de rest van de internetgemeenschap, maar een gooi naar? Want ondanks de vaak fraaie grafische weergave van uw geavanceerde Web Analytics valt het niet mee om een uitspraak te doen over het aantal mensen dat uw ongetwijfeld prachtige site daadwerkelijk heeft bekeken.

De oorzaak? Volstrekte onduidelijkheid over hetgeen we nou eigenlijk meten. Website A telt het aantal hits, B heeft het over visits, site C kijkt uitsluitend naar het aantal bezoekers, D daarentegen zweert bij unieke bezoekers.


Eén webpagina genereert vele hits

Iedere website maakt een zogenaamd logfile aan. Daarin staat precies welke bestanden van uw site, wanneer en hoe vaak zijn opgevraagd. Wanneer één bestand één keer is opgevraagd spreken we van een "hit".

In dat licht bezien zegt een kopregel als "De Telegraaf heeft nu 5 miljoen hits!" dus helemaal niets. Eén webpagina is vrijwel zeker opgebouwd uit meerdere bestanden en genereert dus ook meerdere hits. Eén bezoeker bekijkt vaak meerdere pagina's en is zo al snel verantwoordelijk voor een stortvloed aan hits.


Vaak zijn 3 bezoekers slechts 1 bezoeker

Als u deze pagina leest genereert u bijvoorbeeld een stuk of 6 hits. Toch vertegenwoordigt u slechts één bezoeker, tenzij u over 10 minuten terug komt, want dan bent u plotseling 2 bezoekers geworden. Dat is uiteraard nog altijd een vertekening van de feiten en dus is de term "unieke bezoeker" uitgevonden. Maar ook dat is een arbitrair begrip want als u over 10 uur (of overmorgen) terugkomt tellen we wél twee unieke bezoekers. Dat doen we trouwens ook met enkele van de vele zoekmachines die deze pagina zonder menselijke tussenkomst iedere dag komen indexeren...

Enfin, u begrijpt het al. Het internetjargon laat ruim voldoende speelruimte voor ambiteuze bannerverkopers. En als een adverteerder onverwacht zijn huiswerk gedaan heeft en zich geen hits voor visits laat verkopen? Ach, dan vermenigvuldigt elke zichzelf respecterende website het aantal (unieke) bezoekers met twee, drie of vijf. Dat deed de hoofdredacteur van de krant vroeger immers ook al.